Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, sada već tradicionalno organizuje manifestaciju Olympic Day.

Ovogodišnji Olympic Day će se održati na Atletskom stadionu Atletskog kluba Sarajevo, iza olimpijskog stadiona Asim Ferhatović-Hase, u petak 02.06.2017. godine sa početkom u 09:45 (početak okupljanja u 09:00-09:15).

Učesnici će moći da aktivno sudjeluju u prezentaciji 8 olimpijskih sportova, i to: atletika (bacanje kugle, diska, kladiva, bacanje koplja-vortexa i sprint na 100m sa i bez prepona), streljaštvo, streličarstvo, odbojka na pijesku, judo, stoni tenis, badminton i fudbal/nogomet.

Prezentacije će održati profesionalni treneri i sportisti iz ovih sportova predvođeni aktivnim olimpijcima, kao što su Nedžad Fazlija, Hamza Alić, Larisa Cerić, Emina Hadžiahmetović, a pridružiti će im se i Tanja Karišik, Mladen Plakalović, Džemo Bošnjak, Mirza Bašić i Elvedina Muzaferija.

„Olympic Day“ bio je predstavljen 1948. godine, kao sjećanje na rođenje modernih Olimpijskih igra 23. juna 1894 u Sorbonne-u u Parizu, Francuskoj. Cilj je bila promocija učešća u sportovima po čitavom svijetu, bez obzira na starost, spol ili tjelesnu spremnost. Od početnih 45 Olimpijskih komiteta 1987. godine, broj Olimpijskih komiteta koji sudjeluju u organizaciji Olympic Day-a popeo se na preko 150.