Olimpijski komitet BiH je osnovan 4. juna 1992. godine. Nakon osnivanja i prvog nastupa sportista naše države na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine, uslijedilo je i zvanično priznanje od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je ovu odluku donio na zasjedanju  Izvršnog komiteta MOK-a u Monaku 24. septembra 1993. godine.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine će na dan zvaničnog primanja u MOK , 24. septembra 2017. godine, obilježiti 25. godina postojanja svečanom promocijom kapitalne monografije „Olimpijski spomenar“ autora Branka Tomića. Monografija sadrži  pojedinosti nastupa svih BH olimpijaca od Olimpijskih igara u Štokholmu 1912 . godine  kada je nastupio prvi BH olimpijac,  pa do danas. Monografija vrhunskog kvaliteta i štampe na 475 stranica sadrži olimpijske priče , portrete i podatke za preko 400 BH olimpijaca, te je  bogato ilustrovana sa 600 autentičnih fotografija.

O proslavi 25. godina postojanja Olimpijskog komiteta BiH i promociji monografije „Olimpijski spomenar“, javnost će biti blagovremeno informisana.