Planinarsko društvo Javorina i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine kao specijalni partner koji je finansijski i organizacioni i ove godine podržao projekat Jahorina Ultra Trail su u četvrtak, 27.07.2017. godine, u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH, održali konferenciju za medije na kojoj je najavljeno treće izdanje ove sportske manifestacije. Riječ je o takmičenju u okviru kojeg će se 29-30. jula, na stazama u prirodi koje Jahorinu povezuju s Ravnom planinom, Romanijom, Sarajevom i Trebevićem održati četiri trke različite dužine: Mini Trail (14 km), Midi Trail (34 km), Maxi Trail (69 km) i Ultra Trail (104 km). 

 

„Za učešće na ovogodišnjem izdanju do sada je učešće potvrdilo 400 takmičara iz 22 zemlje. Jahorina Ultra-Trail kao sportsko-turistički proizvod je koncipiran tako da učesnicima i široj javnosti predstavi prirodno, istorijsko, kulturno i olimpijsko naslijeđe zbog čega su staze navigirane najljepšim dijelovima Sarajevsko-romanijske regije i olimpijskim lokacijama poput bob staze na Trebeviću, bijatlonske staze na Dvorištima i ski staza na Jahorini“, izjavila je Sanja Kavaz, direktorica Jahorina Ultra Traila. Ujedno, informisala je širu javnost o rezultatima višemjesečnih pripremama koje su predhodile ovoj manifestaciji te ukazali na potrebu da se ovaj i slični projekti čiji ciljevi su promocija zdravih životnih stilova prvenstveno kod domaće publike ali i promocija potencijala za aktivni turizam kod strane, značajnije podržavaju od strane lokalnih partnera.

 

Konferenciji je prisustvovao i Mišo Pedalo, generalni sekretar Atletskog savaza Bosne i Hercegovine koji je u ime Atletskog saveza BiH izrazio zadovoljstvo što će ultramaratonci, koji su odnedavno i formalno postali članovi atletske porodice, organizacijom ovog takmičenja i drugim aktivnostima, obogatiti sportsku scenu u našoj zemlji i značajno doprinijeti popularizaciji trčanja u prirodi i zdravog načina života, što je jedan od ciljeva djelatnosti i Atletskog saveza  BiH.