Zajedno sa Tonijem Kukočem, Dušanom Ivkovićem, Shaquilleom O'Nealom, Valdisom Valtersom, Perom Cameronom i Mikijem Berkovichem, kao i neprikosnovenim i originalnim Deam Teamom sa Olimpijskih igara iz Barcelone 1992. godine Razija je primljena u Kuću slavnih u generaciji 2017. godine.

 

Razija se sinoć prilikom svećanosti koja je održana obratila cijenjenom skupu, i to na španskom jeziku, a njen govor, koji je danas objavljen na njenoj  Facebook stranici prenosimo vam u cijelosti:

 

- Treneri i sportski radnici,

Vaše ekselencije iz diplomatskog kora,

Dragi novinari,

Sve vas pozdravljam, poštujem i volim!

 

Rođena sam u sjevernoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u jednom malom mjestu koje se zove Ratkovići, smještenom između gradova Tuzle i Brčkog. To je zaista malo mjesto da bi sanjali velike snove. Odrasla sam u kući zajedno sa svoje tri sestre i dva brata, na prvi pogled kao jedan mali košarkaški tim. I baš tu, pod tim krovom, zahvaljujući svojim roditeljima, braći i sestrama sam naučila najvažniju lekciju, da jedino ako funkcionišete kao tim možete napraviti velike i pozitivne priče. Zato sam njima posebno zahvalna i sa njima dijelim ovo priznanje!

 

Danas je najvažniji dan u mom životu jer mi je višemilionska košarkaška porodica svijeta otvorila vrata za ulazak u kuću slavnih!

 

Danas se ostvario moj san jer sam dobila priznanje za sve osvojene titule nacionalnih prvenstava, za osvojene klupske titule, za medalje na evropskim prvenstvima i Olimpijskim igrama!

 

Za moj ulazak u Kuću slavnih zaslužne su sve moje saigračice iz mog matičnog kluba Jedinstva Aida u mojoj Bosni i Hercegovini, kao i saigračice iz Italije, Španije, Brazila, Amerike, Mađarske i Hrvatske i saigračice iz nacionalnog tima bivše Jugoslavije i BiH! Zaslužni su svi moji treneri od kojih izdvajam Mikija Vukovića!

 

Košarka je moj život, najsrećnije i najtužnije trenutke sam proživjela upravo sa košarkom.

 

27 godina sam živjela pod koševima!

 

Iskreno, fali mi košarka. Želim da svoje znanje i iskustvo koje posjedujem, a ovo je sigurno najbolja potvrda toga, prenesem na mlade, kako u mojoj Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Jer znanje je jedina stvar koja se dijeljenjem umnožava!

 

Pozivam vas, velikane košarke, da posjetite moju divnu Bosnu i Hercegovinu, da upoznate djevojčice i dječake čiji ste vi ideali i date im dodatni vjetar u leđa na njihovom putu ka uspjehu. Jer vi i ja znamo kakav je taj put!

 

Košarci, mojoj prvoj ljubavi dala sam mnogo, a košarka je meni dala još više i uvela me u Kuću slavnih!


Hvala košarci, hvala vama! - kazala je Razija.

Izvor:Slobodna Bosna