Olimpijski komitet BiH sa zadovoljstvom informiše da je putem programa Olimpijske solidarnosti "Olimpijske stipendije“, obezbijedila 14 stipendija za predstojeće OI Tokyo 2020. i to za slijedeće sportiste:

Muškarci:

 1. Amel Tuka – atletika
 2. Mesud Pezer – atletika
 3. Harun Sadiković – judo
 4. Meris Muhović – karate
 5. Adem Fetahović – boks
 6. Hamza Alić – atletika
 7. Mihajlo Čeprkalo - plivanje

 

Žene:

 1. Larisa Cerić- judo
 2. Aleksandra Samardžić – judo
 3. Ivona Ćavar – karate
 4. Tatjana Đekanović – streljaštvo
 5. Emina Hadžiahmetović – stoni tenis
 6. Lejla Tanović -  biciklizam
 7. Amina Kajtaz – plivanje

 


Bh. sportisti će  primati mjesečnu stipendiju u iznosu od 500 USD u trajanju od 3 godine, što je za 78.000 USD više nego za posljednje Olimpijske igre Rio 2016.

Dakle ukupna podrška OK BiH i Olimpijske solidarnosti po sportisti iznosi 18.000 USD ili 252. 000 USD za svih 14 stipendista.

Ovo je svakako samo mali doprinos Olimpijskog komiteta BiH našim najboljim sportistima kako bi se kvalifikovali i ostvarili svoje olimpijske snove na narednim ljetnim  Olimpijskim igrama.

Iako OK BiH kao udruženje građana nije nadležan za finansiranje sporta, za nadati se da će druge institucije koje su nadležne za finansiranje vrhunskog sporta prepoznati značaj investiranja u najbolje sportiste u ovom trenutku kako bi imali dovoljno vremena i sredstava za pripreme i ostvarenje očekivanih visokih rezultata.