Tanja Karišik- Košarac je rođena u Sarajevu 23.07.1991. godine. Aktivno trenira biatlon i smučarsko trčanje od 2003. godine u Smučarskom klubu Romanija, Pale.

 

Svoje prve korake napravila je sasvim slučajno na nagovor drugarica. U početku je to bio hobi, a kasnije je preraslo u veliku ljubav gdje su počeli da se nižu rezultati.

 

Vec 9 godina za redom penje se na pobjedničko postolje kada su u pitanju državna prvenstva Bosne i Hercegovine. Također  9 godina je nepobjediva i kada su u pitanju sva ostala domaća takmičenja, razni kupovi i memorijali. Učesnica pet zimskih svjetskih prvenstava u biatlonu, tri ljetna i tri svijetska prvenstva u smučarskom trčanju.

 

Jedina je stalni učesnik  trka svijetskog kupa i IBU kupa, pobjednica mnogih međunarodnih FIS trka, te trostruka olimpijka u biatlonu i smučarskom trčanju.  Ukupna pobjednica svih Balkan kupova u sezoni 2015/2016. Svakako vrijedi istaći i 23 mjesto na IBU kupu u Arberu u Njemačkoj i 19 mjesto na IBU kupu u Martelu u Italiji sto je ujedno i najbolji rezultat u istoriji BiH u biatlonu.

 

Sada je sprema za nastup na svojim trećim Olimpijskim igrama.

 

U svojoj kolekciji broji oko 250 medalja i pehara.

 

Podjednako je uspješna i kada je riječ o obrazovanju. Diplomirala je na Fakultetu fizickog vaspitanja i sporta u Istočnom Sarajevu, a sada je upisala i master studije.

Trener: Tomislav Lopatić