Nekoliko zadnjih dana, nacionalna taekwondo selekcija Bosne i Hercegovine je boravila u tuniškom Hammametu koji je bio centar svjetskog taekwondo događaja, Prvenstva svijeta za juniore i kvalifikacija za Olimpijadu mladih.

 

Naša selekcija, predvođena selektorom Harisom Husićem i takmičarima Sadmirom Habibovićem i Nedžadom Husićem, članovima sarajevskog Novog Grada, je ostvarila historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu.

 

Nedžad Husić se, nastupajući na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kategoriji do 63 kg, okitio bronzanim odličjem i tako donio prvu svjetsku medalju za taekwondo sport Bosne i Hercegovine.

Na putu za postolje pobjedio je predstavnike Konga 30:9, Kine 12:4, Uzbekistana 37:23 i Turske 14:14 na zlatni bod, a u polufinalnoj borbi, nažalost poražen od predstavnika Italije 23:32.

 

Tokom svog nastupa na Kvalifikacijama za Olimpijadu mladih, Nedžad je savladao protivnike iz Ruande i Hrvatske, a treću borbu poražen od predstavnika Ukrajine, te se ovom prilikom nije uspio kvalificirati za YOG.

 

Nedžad je prošle godine na Evropskom juniorskom prvenstvu takođe ostvario vrijedan rezultat osvajajući bronzanu medalju, a u narednom periodu ga očekuje i nastup na Mediteranskim igrama u seniorskoj konkurenciji, gdje takođe očekujemo vrijedne rezultate.