Okrugli sto o temi "Sigurnost na EYOF-u 2019" održava se danas u Sarajevu s ciljem da se ukaže na važnost pravovremenog planiranja odgovora na sve sigurnosne izazove koje nosi događaj kao što je Evropski olimpijski festival mladih.


Organizator okruglog stola je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u saradnji s "EYOF 2019" d.o.o., a istaknuto je da je održavanje tog naučno-stručnog skupa, s obzirom na značaj manifestacije EYOF, od izuzetne važnosti.

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevo Nedžad Korajlić kazao je da je EYOF 2019 značajan ne samo za gradove Sarajevo i Istočno Sarajevo, nego i za cijelu BiH pa i regiju.

U ime Ministarstva sigurnosti BiH obratio se Ermin Pešto koji je istaknuo da se riječ sigurnost danas najviše spominje.

"Ovo je jedan od najznačajnijih sportskih događaja još od Olimpijade u Sarajevu. Samim tim to će podrazumijevati da sve nadležne institucije, posebno one u sektoru sigurnosti poduzmu potrebne mjere kako bi sve proteklo uspješno. Nadležne policijske agencije su imale određene inicijalne razgovore, a s obzirom na to da je događaj početkom naredne godine mi ćemo se morati dodatno angažovati", objasnio je Pešto.


Predstavnik Grada Sarajevo Elvir Hadžiahmetović je na kraju poručio da se radi se o vrlo zahtjevnoj organizaciji i da se o sigurnosti treba voditi najviše računa.

Također je potpisan Sporazum o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnju između "EYOF 2019" d.o.o i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.