Na današnjoj sjednici Izvršnog obora Olimpijskog komiteta (OK) BiH usvojen je konačan spisak i broj sportista. Ova sportska delegacija će biti  jedna od naših najbrojnijih delegacija u historiji ovih Igara.

Pored renomiranih i svjetski priznatih sportista na listi je i veliki broj talentovanih sportista pred kojima je svijetla budućnost i kojima će ove igre poslužiti kao kvalitetno takmičenje i veliko iskustvo u njihovom razvojnom putu..

Kompletan mediteranski tim će biti predstavljen na press konferenciji koja je planirana za 13. juni, a osim tenisera Džumhura i Bašića  i povrijeđene Larise Cerić, svi najbolji bh. sportisti iz pojedinačnih sportova će nastupiti na Igrama. BiH će nastupiti i sa dva ekipna sporta na Mediteranskim igrama, fudbalskom reprezentacijom U-18 i ženskim odbojkaškim timom.

Kako bi se najbolji i najtalentiraniji bosanskohercegovački sportisti našli na Mediteranskim igrama, Olimpijski komitet BiH je vanrednim naporima uspio zatvoriti finansijsku konstrukciju za skupi avioprevoz u jeku turističke sezone u Španiji, cjelokupnu sportsku opremu za našu delegaciju i ostale troškove. Sve to u momentu kada grant Ministarstva civilnih poslova još nije ni raspisan, a koji bi trebao u potpunosti finansirati ovakve značajne sportske manifestacije.

Veliku podršku OK BiH pružio je domaći proizvođač sportske opreme No1- Kompanije Hasky sport - Travnik koji je sponzorski izradio kompletnu opremu za Mediteranske igre i koji je zajedno sa kompanijom GBT – Grafo Balkan Banja Luka, novi sponzor sportske opreme za olimpijske selekcije i OK BiH.

OK BiH osigurao je većinu finansijskih sredstava, a u dijelu koji je nedostajao, našao je podršku u sportskim strukovnim savezima.

Shodno propozicijama organizatora, prvi put u historiji BiH će na Mediteranskim igrama predstavljati i sportista s invaliditetom. Riječ je o paraplivaču Nerminu Memiću, a njegov trener bit će Amel Kapo.

Također, skoro svaki sport imat će i učesnika Igara - sudiju iz BiH koji će aktivno sudjelovati i suditi mečeve,  čime se dodatno jača struktura bh. sporta i stječe iskustvo naših sudija na međunarodnoj sceni.

Zbog svega navedenog, Igre u Tarragoni po mnogo čemu bit će posebne za OK BiH i cjelokupnu sportsku delegaciju.

Mediteranske igre održat će se od 22. juna do 1. jula.

Našu zemlju predstavljat će:

ATLETIKA

Amel Tuka, Abedin Mujezinović (800 metara),  Mesud Pezer, Hamza Alić (kugla),  Dejan Mileusnić  (koplje), Rusmir Malkočević (400 metara prepone), treneri Elvir Krehmić i Mehmed Skender.

BOKS

Adem Fetahović (- 69 kg), Džemal Bošnjak ( - 81 kg),  Radenko Tomić (- 75 kg), Dašo Simeunović (+ 91 kg), Elvir Šendro (- 91 kg), Haris Mešanović (- 64 kg), Alen Rahimić (-56 kg), treneri Almedin Fetahović, Milenko Tomić, Enes Peštek i sudija Tina Poletan.

DIZANJE TEGOVA

Eldin Omerović (- 85 kg), Namik Omerović (trener), Nedim Mašić (sudija).

GIMNASTIKA

Sara Ažman, Azra Kadrić, Ajša Mujačić (ritmička gimnastika), Aida Hadžić (trener), Svitlana Tinjić (sudija).         

JUDO

Miloš Mandić (- 100 kg), Aleksandra Samardžić (- 70 kg), Harun Sadiković (+ 100 kg), Petar Zadro (- 66 kg), Anđela Samardžić (- 63 kg), Željko Zadro (trener) i  sudija Vladimir Đokić .

KAJAK

Darko Savić (K1 500 m), Nikola Stanković (trener).

KARATE

Meris Muhović (- 84 kg), Ivona Ćavar (- 68 kg), Mirnesa Bektaš (+ 68 kg), Denis Muhović (trener), Nermin Babić (sudija).

PLIVANJE

Amina Kajtaz (100 metara butterfly), Lamija Medošević (50m, 200m i 100m free, 200 m medley), Nikola Bjelajac (100m free, 50m free), Emina Pašukan (50m breaststroke, 200m breaststroke), Adi Mešetović (50m butterfly, 100m butterfly), Marko Kovačić (4 discipline), treneri Miodrag Čeko i Goran Grahovac.

Nermin Memić (sportista sa invaliditetom Paraolimpijski komitet BiH), Amel Kapo (trener POK).

STONI TENIS

Emina Hadžiahmetović (single/double), Snežana Marković (single/double), Amela Mujezinović (trener), Saša Sarajlić (sudija).

STRELJAŠTVO

Tatjana Đekanović, Segmedina Bjelošević (vazdušna puška)

TAEKWONDO

Nedžad Husić  (- 68 kg), Karlo Galić (- 80 kg), Haris Husić (trener), Belmir Berberović (sudija).

TENIS

Dea Herdželaš (single/double ), Nefisa Berberović (single/double), Ivan Brkić, Adnan Maljević (treneri).

U Tarragoni BiH će imati predstavnika i u dva ekipna sporta:  Fudbalska/nogometna reprezentacija BiH (U-18) i ženska odbojkaška reprezentacija BiH.

Odbojku predstavlja 12 igračica, selektor, 2 trenera, doktor, fizioterapeut, tim menadžer i sudija.

Fudbal će predstavljati  18 igrača, selektor, 3 trenera, ekonom, tim menadžer, doktor, fizioterapeut, sudija i pomoćni sudija.

 

„ Šef misije“  BH mediteranskog tima je mr.sci. Said Fazlagić

U Taarragonu putuju i Siniša Kisić, predsjednik OK BiH i vođa mediteranske delegacije , prof.dr Izet Rađo i Marijan Kvesić (potpredsjednici OKBiH),

Podršku našim sportistima ispred OKBiH će pružati  Lana Grgić, Nađa Šišić i Ema Maslo (tehničko i administrativno osoblje).