Dr Suad Ćupina, potpredsjednik Univerzitetskog karate kluba Bosna i selektor karate reprezentacije BiH, preminuo je u 67.godini života.

Dr Suad Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. U bogatoj i dugogodišnjoj trenerskoj karijeri postigao je mnogo, posebno kao selektor karate reprezentacije BiH, ali i trener u Karate klubu Bosna iz Sarajeva.

Njegovi karatisti su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja. Dr Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji. U periodu od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju selektora kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama.

Još daleke 1968. godine počeo je da se bavi karateom, koji je i do današnjih dana jedna od njegovih najvećih ljubavi. U ovom sportu je postigao gotovo sve što se može - od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičar i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta. Dr Ćupina je doktor nauka iz oblasti sporta od 3. septembra 2010. godine.

Dr Suad Ćupina bio je selektor bh. karatista od 1993. godine, a najveći uspjeh s ekipom ostvario je 2006. godine u Tokiju, kada su osvojili svjetsko srebro. Na evropskim prvenstvima bh. tim je predvodio do tri srebra i pet bronzi.

Olimpijski komitet BiH je dr Suadu Ćupini na Izboru sportiste 2017.godine uručio Specijalnu nagradu za dugodišnji uspješan trenerski rad.