Mirza Delibašić Kinđe rođen je 1954. godine u Tuzli gdje je i počeo svoju impozantnu košarkašku karijeru. Nakon Slobode, Mirza je svoje najbolje partije pružio u sarajevskoj Bosni sa kojom je postao i klupski prvak Europe.

Internacionalnu karijeru je gradio u Real Madridu, a zbog bolesti je bio primoran da u svojoj 29 godini života okonča igračku karijeru.

Kinđe je osvojio dvije olimpijske medalje: u Montrealu 1976. - srebrenu i u Moskvi 1980. - zlatnu. Pored toga, igrajući za reprezentaciju bivše države, bio je prvak Balkana, Europe i Svijeta. Zahvaljujući maestralnim igrama zaslužio je da se njegovo ime nađe među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi.

Mirza Delibašić je bio prvi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, i pod njegovim vodstvom je ostvaren do sada najbolji rezultat našeg tima na Eurobasketu - 8. mjesto u Njemačkoj 1993. godine.

Ostavio je neizbrisiv trag u sportskom i društvenom životu Bosne i Hercegovine, te se mnogi Bosanci i Hercegovci sa osjećajem ponosa i tuge prisjećaju Kinđeta.

Mirza, hvala ti!!!