Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je, u okviru promotivnih aktivnosti EYOF 2019 Sarajevo/Istočno Sarajevo, realizovao projekat “Olimpijsko naslijeđe” čiji učesnici su učenici 6 , 7, 8 i 9. razreda osnovnih škola.

 

Projekat je osmišljen kao jednodnevna umjetnička radionica za vrijeme koje su mladi iz naše zemlje imali  priliku da pokažu svoje likovno umijeće na temu olimpizma, olimpijskog naslijeđa i olimpijskog duha.

 

Učestvovalo  je 60 talentovanih učenika iz međunarodnih osnovnih škola, škola iz Sarajeva i škola iz Istočnog Sarajeva. Radove je ocjenjivao tročlani žiri sa akademskim slikarom i direktorom Olimpijskog muzeja Edinom Numankadićem na čelu, a najboljim su uručeni prigodni pokoloni.  

 

 

Mladi su se za vrijeme radionice družili sa maskotom Groodvy koja je izazvala veliko oduševljenje.

 

“Uživamo u crtanju na temu i uživamo u druženju sa Grudvijem, predivan je mnogo nas inspiriše”, rekla je trinaestogodišnja učesnica.

 

 

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić je naglasio da se radi o projektu koji promoviše njegovanje pravih vrijednosti – izvrsnost, poštovanje i prijateljstvo. “Vrijednost projekta ove vrste je da njeguje olimpijske vrijednosti, kao i prošlost, sadašnjost i budućnost bosanskohercegovačkog sporta”. Gosp. Kisić je istakao da je uloga i značaj projekta Olimpijskog naslijeđa u tome što je to prvenstveno spoj sportskog, kulturnog i olimpijskog naslijeđa.