Na svečanom predstavljanju BH tima ''EYOF 2019'', prisutnim medijima se, u srijedu 06.02.2019. godine, obratio potpredsjednik OK BiH prof. dr Izet Rađo. 

Tom prilikom prof. Rađo je istakao da u svijetu nema puno olimpijskih gradova, a još manje gradova u kojim se dva puta upalio olimpijski plamen. Sarajevo je 1984. godine imalo tu privilegiju da upali olimpijski plamen, a imat će je ponovo, 10. februara 2019. godine, na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase zajedno sa gradom Istočno Sarajevo.

Potpredsjednik OK BiH je, također, naglasio da je EYOF izvanredan alat da živimo drugačiju Bosnu i Hercegovinu, da živimo u BiH u kojoj će prevladavati vrijednosti koje sa sobom nosi EYOF, a to su izvrsnost, respekt, poštovanje, prijateljstvo, povjerenje i fair play. To je ono što treba da ostane kao naslijeđe kada odu mladi ljudi iz 46 evropskih država. Bosna i Hercegovina je ponosna na ovaj projekat, koji će probuditi emocije i dizajnirati mladim ljudima budućnost. Ovaj put nam dolazi mladost Evrope, dočekuje je naša mladost, i učinimo sve u budućnosti da naša mladost ostane u BiH i dobije najbolju šansu.