U Oslu je, 14.03. i 15.03.2019. godine, održan prvi sastanak predstavnika partnera u okviru realizacije Erasmus+ Sport projekta -  ''Sportisti postaju socijalni poduzetnici! Razvijanje programa obuke socijalnog poduzetništva temeljenog na igrama za sportiste - SENTA''.

Tokom dvodnevnog sastanka, partneri iz 8 država (Norveška, Austrija, Belgija, Španija, Rumunija, Bugarska, Kanada i Bosna i Hercegovina) razmijenili su informacije o dosadašnjim iskustvima u realizaciji EU projekata sa posebnim naglaskom na projekte vezane za poduzetništvo i sport, te se dogovorili o procesu implementacije narednih aktivnosti.

U narednih 6 mjeseci svi partneri će istražiti trenutno stanje po pitanju socijalnog poduzetništva u državama iz kojih potiču, kao i ostalim državama EU, te uporediti ih sa smjernicama Evropske komisije po pitanju dualnih karijera sportista.

Uporedo će se obaviti istraživanje potreba sportista koji su pri kraju svojih profesionalnih sportskih karijera u pogledu socijalnog poduzetništva i kompetencija koje posjeduju i koje su im neophodne za lakšu i jednostavniju tranziciju na tržište rada.

Krajnji rezultat Erasmus+ SENTA projekta bit će razvoj edukativnog online materijala s ciljem podrške sportistima da razviju, finansiraju i provode rješenja i ideje usmjerene prema društvenim, kulturnim ili ekološkim pitanjima i pretvaraju ih u ekonomske i društvene vrijednosti kako za sebe tako i za društvo u cjelini.

Pozivamo sve sportiste koji žele biti dio ovog projekta da svoj interes iskažu slanjem maila na adrese: okbih@okbih.ba i jasmin@okbih.ba.