Podrškom Olimpijskog komiteta Španije, danas je u Olimpijskom komitetu BiH upriličen prijem i konsultativni sastanak na kojem su učestvovali predstavnici španske pokrajine Katalonije – Alfred Bosch, ministar vanjskih poslova, institucionalnih odnosa i transparentnosti španske pokrajine Katalonije i Erick Hauk saradnik za zimske olimpijske i paraolimpijske igre. Delegaciju su ugostili čelnici Olimpijskog komiteta BiH gosp.Siniša Kisić, predsjednik OK BiH, prof.dr Izet Rađo, potpredsjednik OK BiH, mr.sci Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH te gosp.Edin Numankadić, direktor Olimpijskog muzeja.

Sastanak je imao za cilj predstavljanje ideje delegacije španske pokrajine Katalonije o eventualnoj zajedničkoj kandidaturi za zimske olimpijske igre 2030, gradova Barselone i Sarajeva. U predloženoj inicijativni, Grad Sarajevo bi bio domaćin tri discipline: bob, sankanje i skeleton, što bi za cilj i rezultat imalo rekonstrukciju postojeće ili pravljenje nove bob staze, o čemu bi se detaljnije razgovaralo u narednom periodu. Razmjena ideja i konsultacije tokom sastanka su išle u smijeru spremnosti Olimpijskog komiteta BiH i šire  zajednice za jedan ovakav projekat.

Ministar Alfred Bosch je predočio da će obaviti razgovore i sa Gradonačelnikom Sarajeva gosp.Abdulahom Skakom kao i sa Premijerom Kantona Sarajevo gosp.Edinom Fortom, te da će potpisati memorandume o saradnji. Takođe, ideju o ovom projektu podržava Olimpijski komitet Španije koji je partner prijedloga projekta.

Vjerujemo da će se tokom narednih sastanaka i konsultacija odrediti smijer i načini kojima bi borilište za navedene discipline bilo stavljeno u funkciju i nivo potencijalnog olimpijskog takmičenja. Svakako, obradovani smo idejom i namjerom, te izuzetno zahvalni na povjerenju Grada Barselone koje je ukazano ovom inicijativom.