U organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Sportskog saveza Grada Mostara, u četvrtak 23.05.2019. sa početkom u 11:00h, realizirat će se tradicionalna manifestacija obilježavanja Dana Olimpizma - ''Olympic Day 2019''. Ove godine manifestacije se održava u jednom od najljepših izvorišta i prirodnih ambijenata Bosne i Hercegovine - Vrelu Bune, Blagaj.

U okviru projekta Olympic Day, nacionalni olimpijski komiteti širom svijeta organizuju sportske, kulturne i edukativne aktivnosti. Ovogodišnji Olimpijski dan će mladima pružiti priliku da uživaju u otkrivanju 10 sportova: karate, judo, gimnastika, boks, badminton, streljaštvo, streličarstvo, tavla/šah, orijentacija i sportsko penjanje kao novi sport koji će se naći na listi sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.godine.

Najavljeno je učešće 300 školaraca iz dvadesetčetiri mostarske škole. Svi učesnici Olympic Day-a će za svoje učešće dobiti majice, kao i diplomu, potpisanu od strane predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, dr Thomasa Bacha i predsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine gosp.Siniše Kisića.

Inače, „Olympic Day" je etabliran 1948. godine, kao sjećanje na rođenje modernih Olimpijskih igra 23. juna 1894. u Sorbonne-u u Parizu, Francuskoj. Cilj ove manifestacije je bila promocija učešća u sportovima u čitavom svijetu, bez obzira na starost, pol ili tjelesnu spremnost. Tokom posljednjih 20 godina, „Olympic Day" je postao globalni fenomen. Od početnih 45 Olimpijskih komiteta koliko ih je učestvovalo 1987. godine, broj Olimpijskih komiteta koji sudjeluju proširio se na preko 180.

Budući da se ove godine slavi i 125 godina od osnivanja Medjunarodnog olimpijskog komiteta od strane osnivača - Piera de Kubertena, ovo je sjajna mogućnost da proslavimo olimpijski duh i vrijednosti koje sport nosi sa sobom. Imajući u vidu u kakvom svijetu živimo, Olimpijski dan je sjajan podsjetnik da sport može da nas ujedini i učini svijet mnogo boljim mjestom za nas sve.

OLYMPIC DAY je mnogo više od sportskog događaja, to je svjetski dan aktivnosti kada mladi naraštaji proslavljaju olimpijske vrijednosti - izvrsnost, prijateljstvo i poštovanje, a ujedno i tri osnovna stuba Olimpijskog dana - kretanje, učenje i otkrivanje.

Ovim putem vas pozivamo da upriličite posjetu Vrelu Bune, u četvrtak 23.05.2019. te da zabilježite jedinstvene momente proslave Olimpizma u Bosni i Hercegovini.

Napominjemo da manifestacija počinje u 11:00h, a predviđeno trajanje je do 14:00h.