Upravo je u Olimpijskom muzeju-Olimpijski komitet BiH, održana je press konferencija povodom predstavljanja bh. tima Evropske igre „Minsk 2019“

 

Press konferenciju je otvorio potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH prof.dr Izet Rađo koji se zahvalio sportistima, trenerima i sportskim savezima iz kojih sportisti i treneri dolaze na učešću na EI Minsk 2019.

 

Šef misije EI Minsk 2019, Lana Grgić, je ukratko informisala medije o Evropskim igrama, te prisutnim medijima predstavila 25 članova bh. tima koji učestvuju, i to kako slijedi:

 

Judo

 

Sportisti:

 1. Larisa Cerić                                            
 2. Aleksandra Samardžić 
 3. Harun Sadiković                            
 4. Petar Zadro                                           

 

Treneri:

 1. prof.dr Branislav Crnogorac
 2. Arijana Jaha

 

Boks

Sportisti:

 1. Dušan Veletić                      
 2. Džemal Bošnjak          
 3. Radenko Tomić
 4. Adem Fetahović
 5. Haris Mešanović
 6. Alen Rahimić                       
 7. Nikola Ivković   

 

Treneri:

1. Almedin Fetahović       

2. Milenko Tomić   

3. Enes Peštek

 

Kanu sprint

 

Sportista:

 1. Darko Savić

             

Trener:

 1. Nikola Stanković

 

 

Biciklizam

 

Sportisti:

1.Nedžad Mahmić           

2.Vedad Karić                                             

 

Trener:

1.Hajrudin Trle

 

 

 

Streljaštvo

 

Sportista:

 1. Nedžad Džanković                

 

Trener:

 1. Edin Fazlija

 

 

Stonitenis

 

Sportista:

 1. Emina Hadžiahmetović

 

Trener:

 1. Amela Mujezinović

 

Novinarima su se obratili ispred svojih sportova po jedan predstavnik sportista i trenera. Ukratko su prenijeli svoja očekivanja, te da će dati sve od sebe  da na predstojećim Evropskim igrama ostvare najbolji rezultat i predstave svoju državu na najbolji način.

 

Potpredsjednik prof.dr Rađo je također informisao prisutne medije o Projektu „Olimpijske stipedije Tokyo 2020“ , te još jednom podsjetio da  Olimpijski  komitet BiH u saradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom od septembra mjeseca 2017. godine izdvaja sredstva za pripreme 14 sportista – potencijalnih kandidata za nastup na Olimpijskim igrama „Tokyo 2020“ u trajanju od 3 godine sa ukupnim iznosom cca 521.000 BAM,  za slijedeće sportiste:

 1. Larisa Cerić- judo
 2. Aleksandra Samardžić – judo
 3. Ivona Ćavar – karate
 4. Tatjana Đekanović – streljaštvo
 5. Emina Hadžiahmetović – stoni tenis
 6. Lejla Tanović - biciklizam
 7. Amina Kajtaz – plivanje
 8. Amel Tuka – atletika
 9. Mesud Pezer – atletika
 10. Harun Sadiković – judo
 11. Meris Muhović – karate
 12. Adem Fetahović–boks
 13. Hamza Alić – atletika
 14. Mihajlo Čeprkalo – plivanje

Potpredsjednik prof.dr Izet Rađo je rekao da naši sportisti, u ambijentu u kome naporno rade, imaju minimalnu potporu države koju predstavljaju na vrhunskom nivou.

OK BiH je kreirao dodatnu potporu za naše olimpijce sa novcima iz budžeta koji ostvarimo putem marketinga i intelektualnih usluga.

U tom programu OK BiH nalazi se Larisa Cerić kao najbolje plasirana sportistkinja na rang listama. Pored Lare, u ovom programu je i naš olimpijac Mesud Pezer, a u toku smo realizacije programa i za Amela Tuku.

 

Ovom prilikom se prisutnim medijima obratio i potpredsjednik OK BIH Marijan Kvesić, koji je predstavio projekat „Kontinentalni grant“ preko kojeg je Olimpijski komitet BiH obezbijedio dodatna sredstva  za sportiste.

Ovogodišnji kontinentalni grant se sastoji iz 2 projekta:

 • Way to Tokyo (Na putu ka Olimpijskim igrama „Tokyo 2020“) - Podrška najboljim bosanskohercegovačkim sportistima koji nisu korisnici redovne stipendije za Olimpijske igre “Tokyo 2020”, a koji su svojim rezultatima pokazali realnu mogućnost za ostvarivanje prava za  učešće na Olimpijskim igrama .
 • Finalne pripreme za EYOF Baku - Podrška za finalne pripreme sportistima koji ce nastupiti na EYOF-u Baku.

 

Way to TokyoNa putu ka Olimpijskim igrama „Tokyo 2020“

Na žalost broj olimpijskih stipendija je ograničen, stoga je Olimpijski komitet BiH  u dogovoru sa kolegama iz MOK-a dio Kontinetalnog granta preusmjerio na sportiste koji ne primaju Olimpijske stipendije za „OI Tokyo 2020“, ali su dosadašnjim rezultatima dokazali da imaju šansu da se nađu na najvećoj smotri sporta „Olimpijskim igrama“.

Grant u visini od cca 38.000 BAM u cilju priprema za OI Tokyo na jednake dijelove bit će dat slijedećim sportistima:

 1. Abedin Mujezinović - atletika
 2. Dejan Mileusnić - atletika
 3. Ivan Klepić - karate
 4. Mirnesa Bektaš - karate
 5. Nedžad Husić - taekwondo
 6. Dea Herdželaš - tenis
 7. Nefisa Berberović - tenis

 

Dakle, radi se o jednokratnoj finansijskoj podršci u visini od 5.400 KM po osobi  koja može biti iskorištena za učešće na Evropskom ili Svjetskom prvenstvu, relevantnom takmičenju koje spada u grupu kvalifikacionih takmičenja za OI Tokyo ili drugom takmičenju koje se smatra korisnim za trening program sportista. 

 

EYOF Baku – Finalne pripreme

 

Bosnu i Hercegovinu će na EYOF-u u azerbejdžanskom gradu Bakuu predstavljati 16 sportista i  trenera. Za ove sportiste smo obezbjedili iznos od cca 27.500 BAM kako bi se na što bolji način pripremili za nastup na ovom takmičenju. Oni dolaze iz slijedećih sportova: Atletika, Plivanje,Tenis, Judo i Biciklizam.

 

Ovom prilikom, a shodno gore navedenim obraćanjima potpredsjednika OK BIH prof.dr Izeta Rađe i Marijana Kvesića, pozvani su i ovlašteni predstavnici Strukovnih sportskih saveza da zvanično potpišu Ugovore za svoje sportiste, kako bi mogli uživati obezbijeđena sredstva iz Kontinentalnog granta.

Potpredsjednik Izet Rađo je potpisao Ugovore sa predstavnicima Atletskog saveza BiH,Karate saveza BiH,Taekwondo saveza BiH ,Teniskog saveza BiH, Biciklističkog saveza BiH, Judo saveza BiH i Plivačkog saveza BiH.

 

Naš Olimpijac i korisnik stipendije za OI Tokyo 2020 Mesud Pezer, također se obratio prisutnim medijima  u ime olimpijaca koji vrijedno rade na svom putu za Tokio.

Pezer je izrazio duboku zahvalnost Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine koji nadljudskim naporima pomažu sportistima da ostvare svoje snove i zabilježe najbolje rezultate na najvećoj sportskoj manifestaciji „Olimpijskim igrama“.

Iskoristio je  priliku da u ime BH olimpijaca pozove i druge odgovorne ljude u državi Bosni i Hercegovini da se priključe ovoj sjajnoj podršci Olimpijskog komiteta BiH i pomognu da se u narednih 406 dana, koliko je ostalo do Olimpijskih igara u Tokiu, pripreme na najbolji mogući način.

 

Na kraju Press konferencije generalni sekretar OK BIH mr.sci. Said Fazlagić ukratko je prezentirao Projekat Obnove Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj uilici, kao i EU Projekte na kojima Olimpijski komitet BiH od  2015.g.vrijedno radi i veoma uspješno implementira. G-din Fazlagić je naglasio da je Olimpijski komitet BiH  lider po broju realizovanih EU  projekata.