28. jula 2019.g. će se održati 453. put  tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru u disciplinama „skokovi na noge i na glavu“

Olimpijski komitet BiH je sa radošću prihvatio specijalno pokroviteljstvo ovih skokova, te će finansijski i organizaciono podržati manifestaciju.

Cilj ovakve podrške je promocija olimpijskih vrijednosti, a prije svega prijateljstva, poštovanja i izvrsnosti, koji ovi hrabri djevojke i mladići demonstriraju skokovima sa Starog mosta.

Ovogodišnji akcent održavanja manifestacije i takmičenja,  pored redovnog programa skokova sa Starog mosta, će biti i na otvaranju  Škole skokova za djecu i omladinu, čiji voditelj će biti Lorens Listo, dugogodišnji skakač te višestruki i  trenutni šampion u skokovima sa Starog mosta na glavu.

U cilju realizacije i konkretizacije ovog značajnog projekta formiranja škole kao i same manifestacije skokova sa Starog mosta, Olimpijski komitet BiH je ugostio počasnog predsjednika Kluba skakača sa Starog mosta „Mostari“ i bivšeg člana Izvršnog komiteta OK BiH, legendu bh. sporta g-dina Emira Balića, kao i  Mustafu Hadžajlića, generalnog sekretara Kluba skakača sa Starog mosta „Mostari“, kako bi ovo specijalno partnerstvo ozvaničili, te napravili završne pripreme  za organizaciju ove najdugovječnije sportske manifestacije u Bosni i Hercegovini.

„ Izuzetna je prilika i čast biti Specijalni partner ovako dugovječne i vrhunske manifestacije po kojoj je Bosna i Hercegovina poznata širom svijeta. To je izuzetno „olimpijsko nasljeđe“ kojim se ne može pohvaliti mnogo država ili gradova, te ga moramo cijeniti i njegovati. Posebno nas raduje da ćemo kumovati osnivanju „Škole skakaća u Mostaru“ jer su djeca naše najveće bogastvo“, rijeći su Predsjednika Olimpijskog komiteta BiH  Siniše Kisića.

G-din Emir Balić se također obratio sa rijećima "Naša je velika čast što imamo saradnju sa Olimpijskim komitettom BiH. U ranijem periodu je Olimpijski komitet BiH već davao moralnu pomoć i to nam je puno značilo. Ovakav odnos Olimpijskog komiteta BiH je ujedno bio i razlog za ulazak u ovaj Projekat. Ovo je 453 edicija Skokova u Mostaru. Svjetska enciklopedija fizičke kulture, izdanje Zagreb, govori o mostarskim skokovima kao prvim skokovima na ovom području, području Evrope, a možda čak i u svijetu. Kako je UNESCO zaštitio Stari most, također želimo da zaštite i mostarske skokove, jer skokovi postoje kako je Stari most izgrađen."

Na linku ispod možete pogledati video zapis sa potpisivanja Ugovora gore navedene manifestacije.

https://youtu.be/oyEFcwHewvM