U pripremama za predstojeće Olimpijske igre Tokyo 2020, te u sklopu mnogobrojnih aktivnosti za Olimpijske igre Tokyo 2020, 09.07.2019. godine Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine I Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine posjetila je delegacija „The Host Town initiative“ Sekretarijata Tokyo 2020 Olimpijske i Paraolimpijske Igre, koju je predvodila Hiroko Hisata, pomoćnik direktora Sekretarijata, Okubo Akira, gradonačelnik grada Isen, Matsuoka Yuki, glavni menadžer gradskog vijeća, i naposljetku Zamjenik šefa misije Akihito Teruuchi, ispred Ambasade Japana.

Delegaciju „The Host Town initiative“ srdačno je dočekao Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, prof.dr. Izet Rađo, koji se u ime Olimpijskog komiteta BiH zahvalio na posjeti i na interesovanju Sekretarijata Tokyo 2020 da u svoje aktivnosti uključe i olimpijce iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od glavnih tema sastanka je bila moguća posjeta bosanskohercegovačkih olimpijaca gradu Isenu poslije završetka Olimpijskih igara Tokyo 2020. Na ovaj način vlada Japana i Sekretarijat Tokyo 2020 žele obezbijediti svim učesnicima Olimpijskih igara da se bolje upoznaju sa kulturom Japana, te samim tim za naše učesnike na Olimpijskim igrama Tokyo 2020 ponuđena je posjeta gradu Isenu.

Sam razgovor je tekao u prijateljskom duhu, ističući prije sličnosti između dvije države nego njene različitosti, te je stoga i naglašeno da je jedna od atrakcija grada Isena sigurno njihove borbe sa bikovima. U sklopu ovog programa planirana je razmjena olimpijaca diljem svijeta, te ovo predstavlja i svojevrsnu priliku ne samo da se naši olimpijci upoznaju sa kulturom i tradicijom Japana, već i da kao najbolji bosanskohercegovački ambasadori promoviraju državu Bosnu i Hercegovinu, njene osobenosti i zasigurno vrlo karakterističnu kulturu.

Naposljetku, gosti su posjetili i Olimpijski muzej, uz evidentno iznenađenje na njegovu historiju i iznimno bogatu postavku.