U Olimpijskom muzeju - Olimpijski komitet BiH, 17.07.2019. održana je press konferencija povodom predstavljanja i ispraćaja bh. tima EYOF „Baku 2019“.

 

Press konferenciju je otvorio Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH prof.dr Izet Rađo koji je izrazio veliko zadovoljstvo da se bh. tim, koji će i ove godine ponosno predstavljati Bosnu i Hercegovinu, sastoji od velikog broja mladih sportista a ne jednog, kako je prije nekoliko mjeseci u medijima objavljeno. Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, prof.dr. Rađo je također naglasio kako Olimpijski komitet BiH predano radi na povlačenju značajnih novčanih sredstava, a koja direktno usmjerava sportskim savezima za pripreme mladih sportista. Predsjednik OKBIH se posebno zahvalio roditeljima, koji kao partneri Olimpijskog komiteta BiH nose veliki teret kada je sport mladih u pitanju, kao i sportistima, klubovima i sportskim savezima BiH.

Predsjednik OKBIH je naglasio da je OKBIH i za ovaj EYOF obezbijedio finansijsku podršku za završne pripreme naših sportista  u visini od 28.000,00 KM.

Šef misije EYOF Baku 2019, Samra Jurišić, je ukratko informisala medije o EYOF-u Baku 2019, te prisutnim medijima predstavila 25 članova bh. tima koji učestvuju. 

Ispred mladog bh. tima novinarima su se obratili mladi sportisti Dunja Ginzburg i Branko Tadić. U svom obraćanju Dunja i Branko naglasili su da im je velika čast predstavljati BiH, te da će, poslije dugih priprema, dati sve od sebe kako bi ispunili očekivanja svojih trenera, roditelja, kao i Bosne i Hercegovine.

Kao predstavnik trenera mladog bh. tima, Evelin Avdić se zahvalio na podršci ukazanoj mladim sportistima, uz nadu da će ostvariti najbolje rezultate i donijeti medalje svojoj državi.

Javnosti se obratila naša mlada olimpijka (YOG) Emina Pašukan, koja na ovogodišnjem EYOFu u Bakuu učestuje u ulozi mlade ambasadorke. Emina Pašukan je 2015 godine učestvovala kao sportistkinja, dok 2019. godine na EYOFu u Bakuu vrijedno će raditi u svojoj ulozi mlade ambasadorice uz sticanje novih znanja o  Olimpijskim vrijednostima kroz kulturne i edukativne programe.

Veliko priznanje i čast za OK BiH je i učešće generalnog sekretara OK BiH Saida Fazlagića na EYOF Baku 2019 u ulozi člana Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta za organizaciju EYOF-a Baku 2019.