Veslački savez BiH u saradnji sa Olimpijskim komitetom BiH, Svijetskom veslačkom federacijom (FISA), Olimpijskom solidarnosti  organizovao je Tehnički kurs za trenere iz veslanja u Višegradu od 19. do 26. jula.

 

Na kursu je učestvovalo preko 40 veslača, trenera i predavača iz 6 zemalja.

 

Ovo je prvi događaj ove vrste u našoj zemlji, a Veslački savez BiH i Višegrad kao veslački i sportski lokalitet po mišljenju eksperata su se pokazali kao odlični domaćini koji posjeduju izvrsne prirodne resurse, infrastrukturu i ljudstvo koji omogućavaju da se ovaj i budući internacionalni stručni kampovi, kao i druge manifestacije u organizaciji svetskih i regionalnih veslačkih asocijacija, održe u našoj zemlji.

 

Vodeći predavači su bili britanka Rozi Mejglolting, bivša učesnica Olimpijade, predsedavajuća takmičarskoj komisiji FISA-e i član borda direktora FISA-e, Nebojša Ilić, selektor Turske veslačke reprezentacije i član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije.

 

Na sedmodnevnom kursu, uz predavanja i treninge, treneri učesnici su savladali osnove veslačkih tehnika i bezbijednosti na vodi i uspešno stekli oficijelne veslačke trenerske certifikate A1 i A2. Među učesnicima su bila 2 trenera iz Bosnie i Hercegovine koji su stekli trenerski certifikat i na taj način uspešno postavili temelje za razvoj veslačkog sporta u BiH.