Druge po redu Mediteranske igre na pijesku održat će se u grčkom gradu Patras u periodu od 25. do 31. augusta 2019. godine. U skladu sa programom Igara sportisti će imati priliku da se nadmeću u sportovima: aquathlon, rukomet na pijesku, fudbal na pijesku, tenis na pijesku, odbojka na pijesku, hrvanje na pijesku, kajak na morskim vodama, veslanje na plaži, plivanje sa perajama na otvorenom i u bazenu, plivanje na otvorenim vodama, skijanje na vodi.

          BH tim će nastupiti u aquathlonu, plivanju s perajama na otvorenim vodama i plivanju s perajama u bazenu.

 

BH tim

Plivanje s perajama

Marko Đurić            sportista       2000m na otvorenom i 200m u bazenu

Marko Đurić            trener

Aquathlon

Nermin Palić           sportista       aquathlon

Mladen Stevanović   sportista       aquathlon

Igor Mandušić         trener

Ispred Olimpijskog komiteta BiH u svojstvu Šefa misije putuje Samra Jurišić.

 

Patras - glavni grad regije Zapadna Grčka

          Patras je glavni grad zapadne Grčke i treći najveći grad u Grčkoj. Thecity sa svojim lukom predstavlja ulaz u ostatak Europe iz Grčke i središte prometne mreže Europe, jer povezuje europske prometne mreže s glavnom putnom mrežom Grčke.

          Patras je administrativno središte regije zapadne Grčke i ekonomsko, kulturno, obrazovno, trgovačko i populacijsko središte ove regije.

          Patras na jednom od povijesno najvažnijih mjesta Grčke nalazi se u središtu virtualnog trokuta koji oblikuju 3 najznačajnija arheološka nalazišta u zemlji: drevna Olimpija, Delfi i Epidaur.

          Mnoštvo arheoloških nalazišta i povijesnih spomenika, od kojih većina datira iz mikenskog razdoblja, dokaz su izvanredne uloge Patrasa u razvoju drevne grčke civilizacije.

          Grad se nalazi 218 km zapadno od Atine i ima 213.984 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

 

Maskota

          Patreas je maskota mediteranskih igara na plaži Patras II 2019. Njegov je tvorac Canella Stasinopoulou, maturantica Škole likovnih umjetnosti i učiteljica umjetnosti u Arasakeia školi Patras.

          Maskota II Mediteranskih igara na plaži Patras 2019 predstavlja galeb ("Patreas"), a odabrana je zbog činjenice da je najveća obalna ptica na koju će posjetitelj naići prilikom gostovanja po obalnom pojasu Patrasa gdje će Igre biti održane.

 

Ceremonija otvaranja i zatvaranja

          Ceremonija otvaranja biće održana na mjestu "Artemis". Biće to zapanjujući događaj koji će istaknuti jedinstvo, solidarnost i prijateljstvo između zemalja Sredozemnog mora. Pijesak i voda bit će ključni elementi ceremonije.

          Ceremonija zatvaranja će se takođe održati na istom mjestu kao i otvaranje i to će označiti kraj Igara. Na zatvaranju će se izvršiti predaja zastave ICMG-a zemlji domaćinu sljedećih Mediteranskih igara na pjesku, Alžiru. Zatvaranje će se održati 31. avgusta koja će biti ujedno i oproštajna zabava za sve učesnike, delegate, osoblje i volontere. Obje ceremonije su osmišljene da poboljšaju ovaj nivo Igara u cilju da se svi učesnici zabavljaju.