Druge po redu Mediteranske igre na pijesku održat će se u grčkom gradu Patras u periodu od 25. do 31. augusta 2019. godine. U skladu sa programom Igara sportisti iz 26 zemalja će imati priliku da se nadmeću u sportovima: aquathlon, rukomet na pijesku, fudbal na pijesku, tenis na pijesku, odbojka na pijesku, hrvanje na pijesku, kajak na morskim vodama, veslanje na plaži, plivanje sa perajama na otvorenom i u bazenu, plivanje na otvorenim vodama, skijanje na vodi.

Boje bh. zastave će na ovim Igrama braniti sportisti u slijedećim disciplinama:

Plivanje s perajama:

  • Marko Đurić                      sportista              2000m na otvorenom i 200m u bazenu
  • Marko Đurić                      trener

Aquathlon:

  • Nermin Palić                     sportista              aquathlon
  • Mladen Stevanović        sportista              aquathlon
  • Igor Mandušić  trener

Ispred Olimpijskog komiteta BiH u svojstvu Šefa misije putuje Samra Jurišić.

Pripreme i izjave bh. tima

Marko Đurić, koji se takmiči u disciplini „Plivanje sa perajama“ na 200 metara i 2 kilometra u otvorenim vodama, u zadnja tri mjeseca se pripremao i to na tri lokacije, Zagreb, Korčula i Tuzla uz također četiri pripremna takmičenja. „Moja očekivanja za nastup su bolji plasman od prošlih Igara, kada sam završio na petom mjestu, a moj prioritet će biti utrka na dva kilometra u otvorenim vodama.“

Dva takmičara, Nermin Palić i Mladen Stevanović, takmiče se u disciplini Aquathlon. Nermin Palić je prije mjesec dana završio Ironman Triathlon, te je shodno tome i u sklopu svojih priprema za nastup na Drugim Mediteranskim igrama na pijesku prilagodio svoje treninge na kraću distancu (trčanje, 2.5.km, plivanje 1 km, trčanje 2.5 km). Vrlo slično je i sa Mladenom Stevanovićem, koji se prošle godine na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 100 kilometara osvojio 7 mjesto.

Mladen Stevanović poručuje: „Želim ovim putem da izrazim zahvalnost Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine na prepoznavanju naših sportskih uspjeha. Velika je čast i zadovoljstvo nastupiti na Mediteranskim igrama na pijesku kao član Olimpijske porodice Bosne i Hercegovine, ali je istovremeno i velika odgovornosti i obaveza, koja nam daje podstrek da pružimo svoj maksimum kako bismo ostvarili što bolje rezultate.“

Ceremonija otvaranja i zatvaranja Igara

Ceremonija otvaranja Igrara planirana je za 25. august i biće održana na mjestu "Artemis". Cilj ovog događaja je da istakne jedinstvo, solidarnost i prijateljstvo između zemalja Sredozemnog mora. Ceremonija zatvaranja će se održati 31. augusta na istom mjestu kao i otvaranje i to će označiti kraj Igara. Na zatvaranju će se izvršiti predaja zastave ICMG-a zemlji domaćinu sljedećih Mediteranskih igara na pjesku, Alžiru.