Uspješno održan Simpozij Prilike socijalne integracije kroz sport

U okviru projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 uspješno je održan Simpozij “Prilike socijalne integracije kroz sport”

Učesnici Simpozija, treneri, parasportisti i studenti imali su priliku poslušati interesantna predavanja na teme klasifikacije u paraolimpijskom sportu, odnos trenera i sportiste, zdravlje u parasportu, timski rad, liderstvo i naposljetku judo kao parasport.

 

Na Simpoziju učesnicima se ispred Olimpijskog komiteta BiH obratio generalni sekretar mr.sci. Said Fazlagić, koji je istakao rad Olimpijskog komiteta BiH na EU projektima, te posebno istaknuvši značaj izvršenog istraživanja stanja učešća osoba sa invaliditetom u sportu, nabavljene specifične opreme za parasportiste i izgradnje dobrih prekograničnih odnosa.

Simpozij je zvanično otvorio predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH, g. Sabahudin Delalić, koji je i tokom prezentacija predavača aktivno učestvovao u diskusijama, te iz prve ruke prisutnima dočarao kroz koje prepreke jedan parasportista svakodnevno prolazi, i da je ljubav prema sportu najjača motivacija za osobe sa tjelesnim onesposobljenjem u trenutnom nepovoljnom okruženju.