Nj.E. Ji Ping, ambasador NR Kine posjetio je Olimpijski komitet BiH gdje ga je ugostio predsjednik OK BiH prof.dr Izet Rađo i generalni sekretar OK BiH mr.sci. Said Fazlagić.

Svrha današnjeg sastanka je bila ojačati razmjenu i saradnju između Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Olimpijskog komiteta Kine u okviru priprema i organizacije Zimskih Olimpijskih igara koje će se održati u Pekingu 2022.

Prof.dr. Izet Rađo je naglasio da su Kina i Peking ostali u lijepom sjećanju po organizaciji Ljetnih Olimpijskih igara, te da će Zimske Olimpijske igre Peking 2022, taj grad krunisati kao jedini grad koji je održao i Ljetne i Zimske Olimpijske igre. Predsjednik OK BiH je također istakao da Olimpijski komitet BiH stipendira 9 sportista za pripreme na putu za Peking 2022.

Nj. E. Ji Ping vođen iskustvom i odlično organizovanim Zimskim Olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine i EYOF-u 2019, tokom sastanka je uputio i službenu molbu Olimpijskom komitetu BiH za zajedničku saradnju i razmjenu iskustava u organizacija velikih sportskih događaja, posebno u pogledu ljudskih resursa.

Kako je Kina uvijek bila veliki prijatelj Bosni i Hercegovini, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine će ponuditi spisak i kratke biografije stručnih trenera, sportista i menadžera koji su učestvovali u organizaciji Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019, kao pomoć u pripremama i organizaciji OI Peking 2022.   

Naposljetku, Predsjednik Olimpijskog komiteta je Nj.E. ambasadoru Ji Ping uručio simboličan poklon, službeni poster Zimskih Olimpijskih igara Sarajevo ’84 i Olimpijski spomenar sa nadom da se pored ekonomskog, kulturnog i obrazovnog potencijala, između ove dvije države ojača i sportski potencijal. 

Direktor Olimpijskog muzeja g. Edin Numankadić je delegaciju Kineske ambasade u BiH ugostio u Olimpijskom muzeju, a gosti su imali priliku pogledati stalnu postavku Muzeja.