Predstavnici Evropske taekwondo federacije g-din Kenneth Schunken i g-din Ioannis Mouroutsos, te predstavnici Taekwondo saveza BiH predvođeni predsjednikom Augustom Orlovićem, posjetili su Olimpijski komitet BiH, gdje ih je ugostio generalni sekretar OK BiH mr.sci.Said Fazlagić.

Povod i tema sastanka je potpisivanja ugovora za održavanje Evropskih taekwondo događaja u 2020.g. u organizaciji Taekwondo saveza BiH.

U 2020. godini Bosna i Hercegovina i grad Sarajevo bit će domaćin 5 vrhunskih sportskih takmičenja: Evropskog prvenstva za seniore, Evropskog prvenstva za juniore, Evropskog prvenstva za veterane, Finala turnira Gen24 i G1 Bosnia and Herzegovina Open, i to sve u vremenskom periodu od 6 dana. Ukupno pet događaja u olimpijskom taekwondo-u održat će se od 26.10. do 02.11. 2020. godine, te će okupiti preko 1600 takmičara.

 

Pored organizacije prvenstava razgovaralo se i o dodatnoj aktivnosti kojom bi se organizovala edukacija trenera iz cijele Evrope. Ovim aktivnostima bi se unaprijedio taekwondo sport, ne samo u BiH nego i na području Evrope.

Generalni sekretar Fazlagić je napomenuo „ Olimpijski komitet BiH i Taekwondo savez BiH imaju odličnu saradnju, te nas raduju ovakve i slične aktivnosti Taekwondo saveza BiH koje će rezultirati jačanjem taekwondo sporta u BiH. Svakako je prioritet dobra organizacija ovih 5 takmičenja, ali je za nas u Olimpijskom komitetu BiH najbitnije olimpijsko nasljeđe, koje će ostati nakon ovih takmičenja u vidu taekwondo opreme i novih afirmisanih sportista koji će biti kandidati za neke od narednih olimpijskih igara.“

 

G-din Keneth Schunken, generalni sekretar World Taekwondo federacije nije krio zadovoljstvo viđenim u glavnom gradu naše države. “Počastvovan sam činjenicom da sam prvi put u Bosni i Hercegovini i da vidim grad Sarajevo. Želio bih iskazati izraze zahvalnosti g. Saidu Fazlagiću, generalnom sekretaru Olimpijskog komiteta BiH, g. Augustu Orloviću, predsjedniku Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine, te g.Samiru Šariću koji je predsjednik Organizacionog odbora ovih takmičenja”, kazao je Schunken.

“Želim se zahvaliti i g. Samiru Avdiću i vjerujem da ćemo sa njegovim iskustvom imati sjajan događaj sljedeće godine. Čast mi je što će se u Bosni i Hercegovini održati ovih pet događaja. Takmičari iz Bosne i Hercegovine osvajali su medalje na prethodnim takmičenjima što je dokaz da vaša država raste i da ima ambicije da bude na najvećem nivou taekwondoa”, dodao je.

 

Nakon press konferencije i potpisivanja Ugovora predstavnika Evropske Taekwondo Federacije i predstavnika Taekwondo saveza BiH, gosti su obišli Olimpijski muzej, gdje su imali priliku pogledati film o XIV ZOI Sarajevo 84 i stalnu postavku Muzeja.