U prostorijama i u organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, 21. novembra 2019. godine održan je Drugi seminar sportske medicine pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog komiteta i Olimpijske solidarnosti MOKa.

Drugi seminar sportske medicine predstavlja nastavak aktivnosti uspješno organizovanog Prvog seminara 2017. godine, te ima za cilj da unaprijedi već uspostavljenu platformu sportske medicine, kroz edukaciju i predavanja renomiranih stručnjaka iz polja trenažnog procesa, medicine i fizioterapije, a koji su direktno uključeni u rad sa sportistima.

Seminar je otvorio je prof.dr. Izet Rađo, Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, koji se prisutnim obratio u ime potpredsjednika OK BiH Marijana Kvesića i Siniše Kisića, Izvršnog komiteta OK BiH, generalnog sekretara OK BIH Saida Fazlagića, kao i u svoje lično ime, te svima poželio iskrenu i toplu dobrodošlicu.

Veliku zahvalnost dugujemo IOC, predsjedniku dr Thomasu Bahu, Zdravstvenoj komisiji Međunarodnog Olimpijskog komiteta i Olimpijskoj solidarnosti koji su nam kao značajni partneri u ovom poduhvatu pružili nesebičnu podršku.

Izraze zahvalnosti upućujem svim članovima Zdravstvene komisije OK BiH, posebno  predsjedniku, prim. dr Taibu Deliću koji su prepoznali značaj edukacije iz sportske medicine i evo po drugi put organizovali vrlo prestižan seminar.

Kuriozitet ovog seminara je da su predavači i dva bivša Olimpijca, prof.dr. Adnan Dizdar i mr.sci. Edin Krupalija. Sportisti su u srcu Olimpijskog komiteta BiH, te su ovi Seminari posebno kreirani upravo za njihove potrebe i potrebe sportskih strukovnih saveza BiH.

Zaista mi  je drago što su se učesnici ovog seminara odazvali i odvojili vrijeme da učestvuju u ovom događaju, pogotovo imajući u vidu njihove pozicije, prirodu njihovog posla, i brojne radne obaveze i izazove sa kojima se svakodnevno susreću.“, poručio je Predsjednik OK BiH, prof.dr. Rađo.

Prim dr. Taib Delić, predsjednik Zdravstvene komisije OK BiH i moderator sesija današnjeg Seminara se zahvalio Olimpijskom komitetu BiH na organizaciji Drugog seminara sportske medicine, koji već sada ima naznake da postane i tradicionalan seminar u organizaciji OK BiH

Prema riječima prim dr. Delića: „Multidisciplinaran pristup raznih specijalnosti ortopeda, internista, nutricionista, kardiologa, fizijatara i dr. je jedini ispravan put pomoći sportistima u prevenciji povreda, liječenju i rehabilitaciji.“

Prof.dr. Dizdar osvrnuo se na prethodno organizovan Seminar, koji je bio međunarodnog karaktera, sa predavačima iz regije, dok je današnji seminar organizovan sa vrlo kvalitetnim predavačima iz Bosne i Hercegovine, te prof. Dizdar nadalje poručuje:“U jednom vrlo lijepom izdanju, Olimpijski komitet BiH organizovao je Drugi seminar sportske medicine, koji sport postavlja u sam fokus i sa ciljem da se teorija primjeni u praksi, nešto što je nužno potrebno u našoj državi.“

Poslije održanih sesija, održana je i diskusija tokom koje su učesnici imali priliku postaviti pitanja predavačima.

Svakom učesniku Drugog seminara sportske medicine u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH uručen je i Certifikat o učešću potpisan od strane Predsjednika MOKa, g. Thomasa Bacha, te je i svaki učesnik bodovan od strane Ljekarske/Liječničke komore Kantona Sarajevo.

Program Drugog seminara sportske medicine je koncipiran na bazi sesija, tačnije održale su se dvije sesije i to prema sljedećem redosljedu:

I i II sesija, moderatori: prim. dr Taib Delić, dr Anes Talović i prim. dr Semin Bećirbegović

Predavači i teme prve sesije:

  1. Dr Adnan Hadžimuratović – Preventivni pregledi kod sportaša
  2. Prim. Dr Semin Bećirbegović – Specifičnosti povreda kod skijaša
  3. Prim. Dr Adnan Bajraktarević – Značaj povećanja tjelesne aktivnosti kod populacije od 3 do 103 godine – odnos prema aktivnom vježbanju i sportu
  4. Prof.dr. Adnan Dizdar – Matične ćelije masti u liječenju sportskih povreda
  5. Agencija za antidoping kontrolu BiH, mr.sci. Sead Mulić – Odgovornost i uloga pomoćnog osoblja sportista u borbi protiv dopinga u sportu

Predavači i teme druge sesije:

  1. Prof.dr. Šekib Sokolović – Otkucaji srca u sportaša: Fiziološki i pataloški aspekti
  2. Dr Jasmina Ćorović – Kuburović – Preventivni kardiološki pregledi kod sportista
  3. Dr Marko Ostojić – Biološka regenerativna terapija u sportskoj medicini
  4. Mr.sci. Nihad Selimović – Uzroci i prevencija povreda u sportu
  5. Mr.sci. Edin Krupalija – ANF kao nova tehnologija u normalizaciji zdravlja sportaša i prevenciji povreda