U organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, 26.11.2019. godine uspješno je održana radionica Be Inspired, kao nastavak aktivnosti realizacije projekta, „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“, koji se finansira sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

 

Radionicu je otvorio prof.dr. Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, poručivši svima da se trebamo voditi sloganom projekta Parainspired – Inspiriši se!, u našim težnjama da stvorimo inkluzivno društvo u kojem „sport za sve“ neće biti samo fraza, već i stvarnost.

 

Program radionice Be Inspired, je kreiran u skladu sa prethodno realizovanim projektnim aktivnostima, iz kojih je nastao i priručnik „Vodič kroz parasport“, te su predavači radionice, koji su ujedno i autori priručnika i vrsni stručnjaci u svom polju, učesnicima prenijeli vrijedna znanja i viještine u oblasti parasporta.

 

Učesnici današnje radionice su bili i partneri projekta iz Opštine Inđija, a koji su zajedno sa trenerima parasportista iz Sarajeva, Tuzle, Zenice i ostalih gradova u BiH razmijenili svoja iskustva, te samim tim podstakli prekograničnu saradnju u oblasti parasporta.

 

„Radionica je jedna u nizu aktivnosti projekta Parainspired, te nam predstoje posjete Simpoziju i Radionici koje će se organizovati u Inđiji, Srbija, a na kojoj će i učestvovati treneri parasportista iz Bosne i Hercegovine. Naše je zadovoljstvo ispričati priču „majstora“ parasporta, te ćemo i dalje nastaviti aktivno raditi na promociji naših parasportista kroz organizaciju promotivnih treninga i posjeta sportskim klubovima u prekograničnom području.“, poručila je Aela Ajdinović, koordinator projektnog tima Olimpijskog komiteta BiH.  

 

Pratite nas na facebook stranici projekta @parainspiredproject!