Olimpijski komitet BiH predvođen predsjednikom prof.dr Izetom Rađom, potpredsjednikom Sinišom Kisićem i generalnim sekretarom mr.sci. Saidom Fazlagićem, te gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i gradonačelnik Istočnog Sarajeva  Nenad Vuković, dobili su  veliko svjetsko priznanje u Monaku za "diplomatsku akciju godine u svijetu", povodom uspješne organizacije Evropskog olimpijskog festivala za mlade – EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo u februaru ove godine.

Ceremonija je održana u zgradi Opere, a nagradu je u ime ugledne svjetske sportske fondacije "Peace and Sport" uručio  Princ Albert Drugi od Monaka. Ona se svake godine pod pokroviteljstvom princa Alberta Drugog dodijeljuje organizaciji, pojedincima ili instituciji koja je učinila "značajne korake naprijed u primjeni diplomatije kroz sport".
 

„Ponosni smo što se Olimpijski duh vratio u Olimpijsko Sarajevo". Ponosni smo što je ideja „dva grada jedan san“ postala stvarnost.

Zahvaljujemo se predsjedniku EOK-a dr. Janezu Kocijančiču i Evropskoj olimpijskoj porodici koji su vjerovali u nas i koji su nas podržali u realizaciji EYOF-a, te se zahvaljujemo na laskavom priznanju koje nas obavezuje da nastavimo zajedno izgrađivati mir i prijateljstvo kroz sport u našoj državi BiH“ rekao je predsjednik Olimpijskog komiteta BiH prof.dr Izet Rađo u svom obraćanju na gala svečanosti.


"Ovo je veliki dan za Sarajevo i njegov povratak na svjetsku scenu. EYOF je bio historijska i uspješna priča za našu zemlju, za mlade ljude i za cijelu državu. Ponosan sam i hvala vam što ste prepoznali našu želju, energiju i sposobnost da okrenemo točak historije i počnemo u svijet slati lijepe i pozitivne slike iz naše države i našeg grada", poručio je nakon dodjele gradonačelnik Skaka.

Nenad Vuković, gradonačenik Istočnog Sarajevao, kazao je kako je ovo priznanje dokaz da EYOF bio jedna velika i uspješna priča.

"Moje je zadovoljstvo da smo domaćoj i svjetskoj javnosti pokazali da možemo biti domaćini velikih sportskih događaja", kazao je Vuković poslije dodjele vrijednog priznanja.

Dodjela nagrada „Peace and Sport“ je održana u sklopu Foruma na kojem se okupio veliki broj osoba iz svijeta sporta kao i politike, uključujući šefove država, strateške vođe iz poslovnog i sportskog svijeta, dobitnike Nobelove nagrade za mir, predstavnike civilnog društva i međunarodnih organizacija i druge vrhunske sportiste.

13.12.2019.