Danas je sa sarajevskog aerodroma otputovao jedan dio bosankohercegovačkog tima na Zimske olimpijske igre mladih (YOG), koje će se održati u Lausanni (Švicarska) od 9. do 22. januara 2020. godine.

Nakon Innsbrucka 2012. i Lillehammera 2016. godine, Lausanne je domaćin trećeg izdanja zimskog YOG-a na kojem se očekuje učešće preko 1800 mladih sportista i sportašica uzrasta od 15 do 18 godina iz više od 70 država svijeta. Među predstavnicima 16 zastupljenih sportova po prvi put je izjednačen broj sportašica i sportaša, a bit će smješteni u dva olimpijska sela - u Lausanni i St. Moritzu.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 9 sportista koji će braniti bh boje u četiri sporta (alpsko skijanje, biatlon, skijaško trčanje i sankanje).

Bh tim na YOG Lozana 2020 će predstavljati slijedeći sportisti i treneri:

Takmičari:

 1. Alić Esma – Alpsko skijanje
 2. Bičakčić Alen – Alpsko skijanje
 3. Vuković Aleksa – Biatlon
 4. Lalović Uroš – Biatlon
 5. Škipina Davor – Biatlon

Treneri:

 1. Nezirović Mirza – Trener alpsko skijanje
 2. Minić Bojan – Trener biatlon

Takmičari:

 1. Santrač Đorđe – Ski trčanje
 2. Pantić Vesna – Ski trčanje
 3. Plakalović Sara – Ski trčanje

Treneri:

 1. Bogdanović Katarina – Trener ski trčanje
 2. Santrač Goran – Trener ski trčanje

Takmičari:

 1. Pleho Hamza – Sankanje

Trener:

 1. Omanović Senad – Trener sankanje

Ispred Olimpijskog komiteta kao šef misije putuje mr.sci.Said Fazlagić, generalni sekretar i zamjenik šefa misije Dejana Planinčić.

Tokom boravka u Olimpijskom komitetu BiH i upoznavanju bh tima za YOG Lozana 2020, naši mladi sportisti su izjavili slijedeće:

Đorđe Santrač: „Bosnu i Hercegovinu ću predstavljati u skijaškom trčanju. Očekujem što bolje rezultate, jer smo imali veliki broj priprema u prethodnom periodu. Smatram da sam spreman i da mogu ostvariti dobar rezultat i našu državu predstaviti u što boljem svijetlu“.

Aleksa Vuković: „Za ovo takmičenje sam se pripremao od aprila mjeseca, te sam do sada odradio 500 sati treniranja i preko 4.500 kilometara. Od ovog takmičenja očekujem plasman u prva tri, a sigurno da ću dati sve od sebe da obezbijedim što bolji plasman“.

Esma Alić: „Velika mi je čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovako velikom takmičenju, i ovo je zasigurno veliko iskustvo i prilika za mene da upoznam nove prijatelje i približim se svom cilju, a to je učešće na Olimpijskim igrama“.

Imajući u vidu da se takmičenja održavaju na dvije udaljene lokacije (Lausanne i St. Moritzu), zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju u Lausanne će nositi skijašica Esma Alić, dok će zastavu u St. Moritzu nositi sankaš Hamza Pleho.