U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine održana je  konferencija za medije Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine povodom prelaska dva reprezentativca Hrvatske u Taekwondo reprezentaciju BiH. 

 

Prelaskom Šegedina i Štetić povećat će se šanse naše države za nastup na Olimpijskim Igrama u Tokiju i eventualno osvajanje medalja obzirom da se radi o vrhunskim taekwondoistima.

 

Član izvršnog odbora Taekwondo saveza BiH Samir Šarić istakao je kako je ovo specifičan sport i da se vrlo teško kvalifikovati na Olimpijske Igre.

 

“San svakog sportaša su Olimpijske Igre, a obzirom da je ograničen broj sportaša koji mogu ići iz jedne države Šegedin i Štetić odlučili su uspostaviti kontakt sa savezom BiH i nastupati pod našom zastavom. Oni će nastupiti na kvalifikacijama u Milanu za Tokio 2020, ali i na ostalim takmičenjima gdje će učešće uzimati reprezentacija BiH”, istakao je Šarić.

 

Istakao je kako su Taekwondo savezi Hrvatske i Bosne i Hercegovine uspostavili dobru saradnju te brzo omogućili prelazak sportaša. Istakao je i da je Olimpijski Komitet BiH na čelu sa Izetom Rađom i Saidom Fazlagićem omogućio rješavanje administrativnih prepreka.

 

Marija Štetić na svjetskoj listi seniorki nalazi se na 15. mjestu, a među brojnim medaljama posebno se ističu bronze sa seniorskog prvenstva Evrope 2018. godine u Kazanu i Grand Prixa u Maroku 2017. godine, te plasman od 5 do 8 mjesta na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Koreji 2017. godine.

 

“Potičem iz kluba Dubrava koji već ima Olimpijsku medalju sa Igara u Pekingu. To me potaklo da i ja pokušam uzeti medalju u Tokiju ove godine. Kruna svakog sportaša su svakako Olimpijske Igre, tako da planiram dati sve od sebe na ovom takmičenju”, istakla je Štetić.

Dinko Šegedin nastupao je na svjetskim i evropskim takmičenjima, te ostvarivao odlične rezultate među kojima su brojne medalje na G1 i G2 turnirima. Trenutno se nalazi u TOP 20 na svjetskoj rang listi što ga svrstava među nositelje i daje realne šanse za plasman na OI.

 

“Nositelj sam crnog pojasa treći dan, što se tiče samih rezultata imam šest medalja sa raznoraznih evropskih smotri. Kao član Hrvatske reprezentacije osvojio sam 9. mjesto na Svjetskom prvenstvu 2017. godine. Na Evropskom prvenstvu u Bakuu sam osvojio Evropsko prvenstvo sa Hrvatskom, a sada smo došli do novog poglavlja. Otvorila se prilika da nastupam za BiH i ja sam vrlo rado pristao. Zahvalio se Olimpijskom odboru Hrvatske, kao i Olimpijskom komitetu BiH, te Taekwondo savezima Hrvatske i BiH”, kazao je Šegedin.

 

Prisutnima se još obratio predsjednik Taekwondo saveza BiH August Orlović koji je čestitao dolazak sportašima i istakao da se nada da će upravo oni donijeti dugo očekivanu medalju i to baš iz Taekwondo sporta.

 

Očekivanja Taekwondo saveza su velika, naš menadžment pokušava da ostvari dobre rezultate za Bosnu i Hercegovinu. Ovo do sada nije bila praksa, ali smo u saradnji sa Taekwondo savezom Hrvatske posegnuli da dovedemo pojačanja i pokušamo napraviti dobar rezultat”, kazao je Orlović.

 

Podsjećamo, osim Šegedina i Štetić, šansu za plasman ima i najtalentovaniji taekwondoista Nedžad Husić. Njih troje učestvovat će na kvalifikacijama u Milanu u aprilu. Ukoliko ostvare plasman nastupit će na Olimpijskim Igrama u Tokiju za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.