Međunarodni olimpijski komitet i Organizacioni komitet “Tokyo 2020” su juče potvrdili da će se Olimpijske igre "Tokyo 2020" održati od 23. jula do 8. augusta 2021. godine. U skladu sa novim terminom Olimpijskih igara, Olimpijski komitet BiH će nastaviti podržavati naše vrhunske sportiste ka ostvarenju norme za Olimpijske igre. Fokus podrške će i dalje biti na sportistima koji su već ostvarili A normu, a to su Amel Tuka, Larisa Cerić i Mesud Pezer.

OKBiH pregovara i nada se da će u ovom produženom terminu odgovorni ljudi za sport u državi BiH (Ministarstvo civilnih poslova) dati maksimalnu finansijsku podršku ovom projektu kako bi što više bh. sportista učestvovalo na Igrama i kako bi ostvarili naše zajedničke snove nakon teškog perioda izazvanog pandemijom COVID-19 za koji se nadamo da će brzo biti iza nas.

Čelnici Olimpijskog komiteta BiH su u svakodnevnoj komunikaciji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, te očekujemo na osnovu rada i komunikacije sa MOKom da će također i fond Olimpijske solidarnosti MOKa u narednom periodu nastaviti podršku našim stipendistima.

Trenutno Olimpijski komitet BiH uz pomoć Fonda solidarnosti MOKa i iz budžeta OK BiH stipendira 16 sportista u njihovim nadanjima da se kvalifikuju za nastup na Olimpijskim igrama “Tokyo 2020” i ostvare što bolji rezultat.

Stipendisti OK BiH su:

 1.    Larisa Cerić- judo

 2.    Aleksandra Samardžić – judo

 3.    Ivona Ćavar – karate

 4.    Tatjana Đekanović – streljaštvo

 5.    Emina Hadžiahmetović – stoni tenis

 6.    Lejla Tanović - biciklizam

 7.    Amina Kajtaz – plivanje

 8.    Amel Tuka – atletika

 9.    Mesud Pezer – atletika

 10.    Harun Sadiković – judo

 11.    Meris Muhović – karate

 12.    Adem Fetahović–boks

 13.    Hamza Alić – atletika

 14.    Mihajlo Čeprkalo – plivanje

 15.     Abedin Mujezinović – atletika

 16.     Kemal Mešić – atletika