Na prvoj redovnoj sjednici EU komisije Evropskih Olimpijskih komiteta (EOC) održane putem video linka, razmatrala se trenutna situacija po pitanju sporta i posljedicima COVID-19 pandemije u Evropi. U ime Bosne i Hercegovine, kao član Komisije Evropskih Olimpijskih komiteta pri EU, prof.dr. Izet Rađo, predsjednik Ollimpijskog komiteta BiH, predstavio je teško stanje sportskog sistema u BiH. Kao i većina EU zemalja, Olimpijski komitet BiH pomaže svojim sportistima kroz organizaciju online edukacija, seminara i foruma te aktivno pregovara sa državnom administracijom o statusu sporta tokom i poslije pandemije i uključivanju sporta u mjere prevladavanja COVID-19 krize u BiH.

"Kao i u Bosni i Hercegovini, i u Evropi sport je stao. Sportska takmičenja su odgođena, sportisti treniraju od kuće, dok se sportske organizacije bore za opstanak. Ali ono po čemu se sport razlikuje od ostalih segmenata društva i ekonomije je solidarnost. Većina EU zemalja članica već je donijela određene mjere pomoći sportu i sportskom sistemu, kako bi se sport u ovom teškom periodu održao na površini i nakon COVID-19 krize nastavio sa svojom misijom", kazao je prof.dr. Rađo nakon održane online sjednice.

Predsjednik OK BiH je dodao da je u toku uspostavljanje strategijskih politika na nivou Evropskih olimpijskih komiteta i Nacionalnih olimpijskih komiteta sa ciljem podrške sportistima, kako bi se  u nastupajućoj Olimpijskog godini što kvalitetnije pripremili i postigli najbolje rezultate.

"Dobra vijest iz Olimpijskog komiteta BiH je da se do Olimpijskih igara nastavljaju stipendirati Olimpijski kandidati u punom kapacitetu i sportisti koji su osvojili Olimpijsku normu. Uzevši u obzir da BiH nije članica Evropske Unije, kroz EOC EU komisiju Olimpijskom komitetu BiH pruža se šansa da bude dio strategija i politika koji će pomoći sportu BiH sa EU nivoa", kazao je na kraju prof.dr. Rađo.