U organizaciji Olimpijskog komiteta BiH danas je počeo online Forum sportista sa preko 40 učesnika, među kojima su aktuelni stipendisti OK BiH te eminentni sportisti Amel Tuka, Larisa Cerić, Damir Džumhur, Razija Mujanović, Samir Avdić, Mesud Pezer, Elvedina Muzaferija, Aleksandra Samardžić, Ivona Čavar, Tatjana Đekanović, Emina Hadžiahmetović, Lejla Tanović, Amina Kajtaz, Meris Muhović, Adem Fetahović, Hamza Alić, Mihajlo Čeprkalo, Elvedina Muzaferija, Tanja Karišik, Edin Branković, Emir Lokmić, Mirza Nikolajev, Marko Šljivić, Miloš Čolić, Sanja Kusmuk, Strahinja Erić i Kemal Mešić.

- U vrijeme pandemije online Forum je jedan od načina da budemo zajedno, a da poštujeme mjere koje su izrekli nadležni organi. Forum ima za cilj edukaciju te aktivaciju i motivaciju sportista za trening, razmjenu iskustava o načinima treniranja tokom pandemije, kao i uvezivanje sportista  kako bi podijelili svoja iskustva i raspravljali o zajedničkim problemima s kojima se susreću, kazao je Izet Rađo, predsjednik OK BiH. 

On je dodao da je ovaj forum značajan i za Olimpijski komitet BiH  zbog poruka i preporuka koje ovakva vrsta aktivnosti može imati za širu javnost.

- Preporuke vrhunskih sportista  poslužit će nam kao idealna baza za diskusiju sa nadležnim ministarstvima i međunarodnim sportskim organizacijama. Forum će također poslužiti i za podizanje svijesti o edukacijskim projektima koje OK BiH realizuje u cilju jačanja vještina sportista za karijeru nakon aktivne sportske karijere, pojasnio je Rađo.

Na Forumu su, kao predavači, danas učešće uzeli Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije, koja je govorila o sportu i pandemiji COVID 19 i  Dragana Olujić, magistar nutricionizma, koja je pojasnila trendove u sportskoj prehrani.

Učesnici su se zahvalili OK BiH na organizaciji Foruma, a atletičar Amel Tuka, kazao je kako je i on, kao i ostali učesnici, već nakon prvog predavanja stekao korisna saznanja te da se raduje nastavku Foruma, koji će trajati do 24. aprila ove godine.