U srbijanskom gradu Inđija održan je egzibicioni meč u parastonom tenisu na kojem su učestvovali parasportisti iz BiH i Srbije, a u okviru projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“

Meč je održan u prijateljskoj atmosferi te u duhu prekogranične saradnje. Iz BiH su se takmičili Haris Eminović, Ivica Vidiček i Darko Pavlić praćeni trenerom Jovicom Šormazoma iz Srbije Mitar Palikuća, Aleksandar Jevremović i Borislava Ranković Perić.  

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko deset posto svjetskog stanovništva čine osobe sa invaliditetom i jedan od ciljeva ovog projekta je podsticanje sportskih susreta kako bi se u sportskim aktivnostima povećalo učešće osoba sa invaliditetom. Da bismo osobama sa invaliditetom približili sportske sadržaje na rekreativnom, poluprofesionalnom i profesionalnom nivou, moramo ih učiniti dostupnim i prihvatljivim za sve. Projektom, osim organiziranja takmičenja, nastojieje se stvoriti i drugi preduslovi za razvoj parasportova i to kroz nabavku sportske opreme te povećanjem profesionalnih kompetencija i institucionalnih kapaciteta za rad sa osobama sa invaliditetom u oblasti sporta. Promovisanje parasporta, parasportista iz BiH i Srbije, njihovih sportskih uspjeha i životnih priča je bitna komponenta projekta kako bi njihova iskustva inspirisala i druge.

Drugi egzibicioni meč u okviru ovog projekta održati 20. septembra ove godine u Sarajevu, kada će se parasportisti takmičiti u sjedećoj odbojci.

Projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ sprovode Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Republike Srbije, Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine i Opština Inđija, a okupljeni su pod sloganom „Inspiriši se!“.

Projekat se finansira sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine i Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije.